@net@ |
Wysłany: Pon 17:31, 12 Mar 2007 Temat postu: Twaróg ze śliwkami nie nazwa się liczy tylko smak |
|
25 dag śliwek
1/4 litra wody
1 kieliszek (25 ml) araku
8 dag cukru
1/2 torebki budyniu waniliowego
25 dag twarogu
8 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki śmietany
***************************
1. Śliwki umyć, przepołowić, wyjąć pestki, pokroić na drobne kawałki. Zagotować z wodą, arakiem i cukrem. Mieszając zagęścić na małym ogniu.
2. Budyń rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i zagęścić nim rozgotowane śliwki.
3. Twaróg wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną, przyprawić do smaku.
4. Masę śliwkowo-budyniową i twaróg ułożyć warstwami w wysokich kielichach. Przybrać ,,kołpaczkiem" z twarogu. |
|